Inluiding Monteverdi-Orgel

Op zondag 19 januari om 15.30 uur zal in de St. Franciscus Xaveriuskerk (Amersfoort) het ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld voor het eerst het Monteverdi-Orgel bespelen dat in opdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) speciaal is gebouwd. Het orgel heeft open, houten pijpen die zorgen voor de delicate, ‘suave’ klank zoals de beroemde componist Claudio Monteverdi die in 1610 beschrijft. 

Het orgel
Gek genoeg kwam tot op heden niemand op het idee om een orgel te maken waar Monteverdi zo liefdevol over spreekt: een orgel met houten pijpen, met die prachtige kenmerkende liefelijke klank, dat zo mooi samensmelt met stemmen en instrumenten. Daarnaast is het orgel in Italië voorzien van prachtige schilderingen.

Krijn Koetsveld kwam tijdens het opnemen van alle madrigalen met Ensemble le Nuove Musiche wel op dit idee en ging daarmee naar het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Die hoefden niet heel erg lang na te denken en omarmden het project en zie daar: het orgel is klaar. Gebouwd met open cipressen-houten pijpen, een ontwerp naar voorbeelden van instrumenten en decoraties uit Venetië in de vroege 17e eeuw. De windvoorziening kan met de hand worden gedaan, waardoor een bijzondere rustige klank kan worden gerealiseerd.

Het concert
Dat orgel wordt ingeluid. Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, 1 viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!
Dit orgel wordt voor het eerst bespeeld. Een wereldprimeur! Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, een viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!

Datum
Zondag 19 januari om 15.30 uur
Koop kaarten

Locatie
St. Franciscus Xaveriuskerk, Amersfoort

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds is opdrachtgever en eigenaar van het orgel. Pieter van Dijk heeft het NMF als extern adviseur bijgestaan.
Het orgel is gebouwd door de firma Klop uit Garderen. De decoratie is van de hand van Michele Barchi.
Uitvoerenden: ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

Concerts

24 april 2020

Sint Aegtenkapel

Amersfoort

Music for a while! Online live concert

12.30 h: live online concert, met prachtige duetten en solostukken.

Met Wendy Roobol, Tobias Segura Peralta and Krijn Koetsveld.

Kom luisteren en kijken op https://www.staeg.nl/live  !

26 april 2020

Sint Aegtenkapel

Amersfoort

Waar gaan we heen: Italië? Engeland? Online live concert

Om 11 uur: online live-concert met prachtige duetten en solostukken.

Met Jennifer van der Hart, Falco van Loon en Krijn Koetsveld.

Kom luisteren en kijken op https://www.staeg.nl/live  !

21 mei 2020

Muziekgebouw aan 't IJ

Amsterdam, Nederland

Arianna

DE PREMIÈRE VAN ARIANNA MOEST HELAAS WORDEN UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN ALS GEVOLG VAN HET CORONAVIRUS.  NADER BERICHT VOLGT.

 

Arianna – Reconstructie van de verloren Monteverdi-opera door Florian Magnus Maier, met gedichten van Willem Kloos. Regie: Sybrand van der Werf.
20:00 uur € 12,50 – € 34,00
Koop kaartjes

Piet Heinkade 1
Amsterdam 1019 BR
Nederland