Inluiding Monteverdi-Orgel

Op zondag 19 januari om 15.30 uur zal in de St. Franciscus Xaveriuskerk (Amersfoort) het ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld voor het eerst het Monteverdi-Orgel bespelen dat in opdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) speciaal is gebouwd. Het orgel heeft open, houten pijpen die zorgen voor de delicate, ‘suave’ klank zoals de beroemde componist Claudio Monteverdi die in 1610 beschrijft. 

Het orgel
Gek genoeg kwam tot op heden niemand op het idee om een orgel te maken waar Monteverdi zo liefdevol over spreekt: een orgel met houten pijpen, met die prachtige kenmerkende liefelijke klank, dat zo mooi samensmelt met stemmen en instrumenten. Daarnaast is het orgel in Italië voorzien van prachtige schilderingen.

Krijn Koetsveld kwam tijdens het opnemen van alle madrigalen met Ensemble le Nuove Musiche wel op dit idee en ging daarmee naar het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Die hoefden niet heel erg lang na te denken en omarmden het project en zie daar: het orgel is klaar. Gebouwd met open cipressen-houten pijpen, een ontwerp naar voorbeelden van instrumenten en decoraties uit Venetië in de vroege 17e eeuw. De windvoorziening kan met de hand worden gedaan, waardoor een bijzondere rustige klank kan worden gerealiseerd.

Het concert
Dat orgel wordt ingeluid. Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, 1 viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!
Dit orgel wordt voor het eerst bespeeld. Een wereldprimeur! Met een prachtig concert, waarbij alle bijzondere kenmerken van het orgel aan bod komen: als solo-instrument, als begeleidend instrument met een enkele zanger, een viool en in de apotheose met 8 stemmen en instrumenten. Een feestelijke inwijding!

Datum
Zondag 19 januari om 15.30 uur
Koop kaarten

Locatie
St. Franciscus Xaveriuskerk, Amersfoort

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds is opdrachtgever en eigenaar van het orgel. Pieter van Dijk heeft het NMF als extern adviseur bijgestaan.
Het orgel is gebouwd door de firma Klop uit Garderen. De decoratie is van de hand van Michele Barchi.
Uitvoerenden: ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld

Concerten

7 oktober 2021

Muziekgebouw aan 't IJ

Amsterdam, Nederland

Arianna

Onze muziektheaterproductie Arianna heeft een nieuwe premièredatum gekregen! Wij gaan daarna op tournée.

Arianna is een reconstructie van de verloren Monteverdi-opera door Florian Magnus Maier, met gedichten van Willem Kloos en onder regie van Sybrand van der Werf.

Meer weten? Lees het artikel van de Groene Amsterdammer, oktober 2019.

 

10 oktober 2021

Theater de Flint

Amersfoort

Arianna