Hugo Naessens

Alt

“Mijn liefde voor Monteverdi wordt niet helemaal beantwoord, want Monteverdi had het niet echt op alten. Als sopraan of tenor zit je gebeiteld bij hem, maar zijn altpartijen zijn berucht: laag en lastig. Maar toch, het totaal van zijn samenklank is telkens weer zó prachtig en hij doet zulke geniale dingen met al die fantastische teksten dat ik mezelf er telkens weer met liefde op aan flarden zing.”

Hugo was de eerste countertenor die ooit afstudeerde aan een Nederlands conservatorium. Hij studeerde piano bij Jacques Hendriks en zang bij Alfred Deller en Aafje Heynis. Al sinds zijn studietijd zingt hij als altsolist in cantates, passionen en oratoria en maakt hij deel uit van ensembles voor oude muziek. Ook in het modernere repertoire verdiende hij zijn sporen. Zo speelde hij o.a. 120 voorstellingen lang Sister Hal in de musical “Roze Krokodillen” van Haye van der Heijde.
Hugo Naessens is vast verbonden aan The Amsterdam Baroque Choir onder leiding van Ton Koopman, waar hij ook verantwoordelijk was voor de samenstelling van het koor. Verder werkte hij bij het Currende Consort onder leiding van Erik van Nevel, bij Cappella Pratensis, bij de formatie voor middeleeuwse muziek Li Solaus in Lissabon en het Kesselberg Ensemble in Bazel. Met het Egidius College was hij betrokken bij de prestigieuze herontdekking van de Leidse Koorboeken, een project van cd-opnames en concertseries dat een periode van 6 jaar omvatte. Met het operagezelschap I Piccoli Olandesi was hij recentelijk te zien als Mammalucca in Francesco Conti’s “Mammalucca, Bagatella e Pattatocco.”
Hij is al sinds de oprichting lid van het ensemble “Le Nuove Musiche”.