23 mei 2022
Onze nieuwste CD is uit: Selva Morale e Spirituale

We zijn blij en trots en wij boffen maar! Claudio Monteverdi leefde van 1567-1643, een zeker voor die tijd lang leven, middenin de veranderende muzikale wereld van renaissance naar barok, als één van de grootste componisten aller tijden en ook nog eens een gevierd man in zijn tijd.
In 1641 verscheen de bonte verzameling Selva Morale e Spirituale. Vermoedelijk vond zijn uitgever Bartolomeo Magni het tijd dat er nog wat van de oude meester gepubliceerd moest worden. Monteverdi had zoveel muziek geschreven voor allerlei liturgische en semi-liturgische gelegenheden dat het niet eenvoudig zal zijn geweest om een keuze te maken.
Deze muziek hebben wij op CD gezet. Het was de bedoeling om dit later te doen, maar de Corona epidemie gaf ons ineens heel veel tijd die we goed voor onze opnames hebben benut. En we hebben ons Monteverdi Orgel ten volle gebruikt.
We weten dat Monteverdi een ‘organo di legno’ prefereerde, een houten orgel dat een duidelijke articulatie mogelijk maakt, met registers die een lieflijke klank produceren. Wij zijn er trots op dat we deze voorkeur van Monteverdi hebben kunnen honoreren met ons Monteverdi-orgel. Het Nationaal Muziekinstrumentenfonds heeft het mogelijk gemaakt, orgelbouwer Klop heeft het gebouwd, en de Italiaanse ontwerper/musicus Michele Barchi heeft het gedecoreerd.
De CD is in onze shop verkrijgbaar en we laten delen van de Selva Morale binnenkort ook live horen tijdens onze concerten in Orgelpark in Amsterdam (29 mei) en tijdens de opening van het Orgelfelstival in Alkmaar (25 juni). Zie onze agenda!! Wij wensen jullie veel luisterplezier met deze nieuwe bundel van 3 cd’s.

1 april 2022

Aankondiging slot concert Festival Musica Nova 1600

De voorbereidingen van het Festival Musica Nova 1600, de opvolger van het eerder succesvol georganiseerde Festival MonteverdiXL, zijn in volle gang. Het festival vindt op 18 en 19 februari 2023 plaats op de lokatie van onze nieuwe partner, het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.
Festival Musica Nova 1600 zet de schijnwerpers op een bijzonder scharnierpunt in de muziekgeschiedenis: de geboorte van de barok. Het gonst rond 1600 van de creativiteit en inventiviteit. Nieuwe genres als opera en instrumentale muziek zien het licht. In deze eerste editie van wat een terugkerend tweejaarlijks oude-muziekfeest moet worden staat Duitsland centraal met muziek van Schütz, Praetorius en vele anderen.
Artist in residence is Sigiswald Kuijken, een onvermoeibare pionier die al vijftig jaar aan de top staat binnen de authentieke uitvoeringspraktijk. Krijn Koetsveld en Mike Fentross hebben de artistieke verantwoordelijkheid voor het festival, terwijl het management van Le Nuove Musiche, EEBA Music, de zakelijke leiding op zich neemt.
Tijdens het festival wordt een serie van concerten, scratches, lezingen, workshops, muzikale lunches en diners en prachtige concerten verzorgd door een aantal bekende en gerenommeerde musici, maar ook de conservatoria van Den Haag en Amsterdam doen enthousiast mee met hun studenten. Het slotconcert wordt verzorgd door ons, Le Nuove Musiche, voor de gelegenheid gedirigeerd door Sigiswalk Kuijken. Voor meer gedetailleerde informatie over het programma van het festival en voor het bestellen van kaarten kan je op deze link klikken. We zien je op 18 en 19 februari 2023?

7-10 maart 2022

CD Opnames Musica Religiosa

De afgelopen maanden hebben wij de Corona periode nuttig en vooral prachtig ingevuld met de voorbereiding van fase 1 van de cd opnames van de Musica Religiosa van Claudio Monteverdi. In 1650 komt er, postuum uiteraard, een bundel uit die heet ‘Messa a quattro voci et salmi’. Daarnaast zijn er andere stukken, gevonden in diverse verzamelbundels van anderen. Dus een bonte verzameling prachtige Monteverdi muziek. Van 7-10 maart 2022 vonden de eerste serie opnames plaats in de Sint-Martinuskerk in Hoogland. Later in het jaar volgt de tweede serie, waarna de CD in 2023 uitkomt.

26 november 2021

Nieuwe Website Live!

Vandaag is onze nieuwe website live gegaan. We hebben onze huisstijl behouden, dank aan Ad van der Kouwe (Manifesta)! Dank aan Annemieke Kok van Smeltwater voor het design en de bouw! En dank aan onze huisfotograaf Sven Scholten Photography voor het grote aandeel in de prachtige foto’s.

We hebben onze nieuws items en onze agenda volledig geüpdatet. We introduceren onszelf nu nog mooier met foto’s, tekst en zelfs geluid, klik daarvoor op de het ‘Ensemble” menu item.

Daarnaast hebben we een “Loyalty Programma” geïntroduceerd waarbij u ons direct financieel kunt ondersteunen waardoor we beter op financieel eigen benen kunnen staan en nog veel meer prachtige projecten met prachtige muziek kunnen realiseren. Word lid van de groep van Amici rond Le Nuove Musiche. Dit kan op verschillende niveau’s en u krijgt er ook nog wat voor terug. Zie het kopje “Steun & Volg Ons” op de site. Bent u zakelijke geïnteresseerd? Neem dan contact op met on management EEBA Music en we kunnen dan over een ‘op maat’ aanbod van gedachten wisselen?

Tenslotte hebben we nu ook een mooie shop, waar al onze cd’s, boeken en streams die wij tot dusver hebben geproduceerd worden aangeboden. Neem een kijkje!
En neem vooral de tijd om de site eens volledig door te struinen, het is de moeite waard!

5 november 2021

Masterclass Monteverdi Madrigalen

Vandaag de tweede sessie van de Masterclass Monteverdi Madrigalen vanuit de St Aegtenkapel in Amersfoort met Le Nuove Musiche afgesloten. 3 November sessie 1 live vanuit de kapel die op 4 november werd gestreamd en vandaag sessie 2 tegelijk live en op de stream. Niet heel, heel veel publiek, maar het was super mooi om te doen. Daarnaast blijft de stream beschikbaar via de shop op deze website.

7 oktober 2021

Wereldpremière Arianna

Vandaag heeft Le Nuove Musiche voor een bijna volle zaal in het Muziekgebouw aan ’t IJ de Wereldpremière gespeeld van de opera Arianna. Onder artistieke leiding van Krijn Koetsveld, met de muziek van Claudio Monteverdi en Florian Magnus Maier en onder regie van Sybrand van der Werf. Een tweede voorstelling volgde op 10 oktober in Theater De Flint in Amersfoort. Mooie recensies, onder meer van De Volkskrant. Momenteel vinden de boekingen plaats voor de tweede serie voorstelling in het najaar van 2022. Sven Scholten heeft weer prachtige foto’s gemaak!

16 juli 2021

Masterclass Monteverdi Madrigalen

Mooi nieuws deze week. Wij gaan dit najaar een online Masterclass geven over de Madrigalen van Claudio Monteverdi. Een 2tal sessies van elk 1 uur vanuit de St Aegtenkapel in Amersfoort. Met dank aan de Gemeente Amersfoort die dit project financieel mede mogelijk maakt, zo werd deze week bekend. Tijdens de Masterclass behandelen wij de ontwikkeling van Claudio Monteverdi als persoon en zijn muzikale innovaties als componist door de tijd heen. Deze ontwikkelingen zijn nergens zo goed terug te vinden als in zijn madrigalen. We hebben zijn madrigelen al eens volledig op cd opgenomen.

De sessies bestaan uit een gedetailleerde tekstuele uitleg door onze artistiek leider Krijn Koetsveld met muzikale ondersteuning door Le Nuove Musiche. Hierbij worden zowel voorbeelden uit de madrigalen als gehele madrigalen door het ensemble uitgevoerd. Wij vinden dat “online” een perfecte manier is om de Masterclass een landelijke bereik te geven. En hoe mooi zou het zijn als wij, naast online, ook live publiek in de kapel erbij kunnen hebben.

Binnenkort meer informatie, ook over de precieze data en natuurlijk de ticketverkoop.

25 juni 2021

Nieuwe CD

En alweer wat nieuws aan te kondigen! De CD ‘The Monteverdi Organ’ is vandaag uitgekomen. Prachtige muziek gespeeld op het speciaal gebouwde Monteverdi orgel. Met het orgel als solist of als continuo bij de muziek van Frescobaldi, Froberger, Merula en natuurlijk Monteverdi zelf. Instrumentaal en vocaal. Wereldlijke en geestelijke werken, waarbij wij alvast een voorschot nemen op het uitkomen van de Selva Morale e Spiruituale later dit jaar. Met onze leider Krijn Koetsveld aan het orgel en natuurlijk de zangers van Ensemble Le Nuove Musiche.

Heb je interesse in het kopen van de cd, dat kan dat in onze shop op deze website. Door de cd te kopen (ipv te streamen) hebben wij financieel meer mogelijkheden om weer andere prachtige nieuwe projecten op te pakken en heb jij letterlijk iets prachtigs in jouw handen.

18 juni 2021

Signature foto

Onze nieuwe foto’s zijn klaar!! Ieder van ons heeft een aantal prachtige portretfoto’s gekregen en we hebben nieuwe ensemble foto’s. Waaronder onze nieuwe ‘Signature’ foto! Zie onze nieuwe omslagfoto hier!

Met dank aan Sven Scholten voor de fijne shoot, het kiezen van een prachtige lokatie en voor de prachtige foto’s. We kunnen weer even vooruit.

4 juni 2021

Arianna

Begin 2020 werd onze wereldpremière van Monteverdi’s verloren opera Arianna in Muziekgebouw aan ‘t IJ, gepland voor mei 2020, afgezegd. Wel.. we hebben de voorbereiding weer opgepakt voor de opnieuw geplande wereldpremière, nu op 7 oktober 2021, weer in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Op het beroemde Lamento d’Arianna na ging de muziek van deze opera geheel verloren. Le Nuove Musiche wekt Arianna weer tot leven in een reconstructie van de spraakmakende componist Florian Magnus Maier, aangevuld met gedichten van Willem Kloos. De regie is in handen van Sybrand van der Werf. Vol energie gaan wij de voorbereiding weer in richting de première op 7 oktober. We zullen iedereen op de hoogte houden en.. kaarten zijn nu al beschikbaar via de website van het Muziekgebouw aan ‘t IJ!!
25 mei 2021

Fotoshoot

Vandaag hebben wij met Sven Scholten Photography, Gwen Vermolen visagie, Annemieke Kok van Smeltwater (webdesign) en EEBA Music een fotoshoot gedaan in Radio Kootwijk. Voor een nieuwe “Signature” foto van ons als ensemble en voor foto’s van iedereen individueel.

Wat zag het er al mooi uit door de camera. En wat een uniek prachtige lokatie was dit. En wat heerlijk om, hoewel met afstand, weer bij elkaar te kunnen zijn. Als een symbolisch begin van het terug kunnen naar de tijd waar wij onze muziek weer live met iedereen kunnen delen. Hier een korte impressie van de shoot, met dank aan Annemieke Kok voor het maken daarvan.

9 september 2020

Selve Morale Crowdfunding

De vele steunbetuigingen in woord en donaties waren hartverwarmend. Dankbaar zijn wij gestart aan de opnames. Dat doen we samen met enkele geweldige collega-musici de met ons in zee willen gaan. Deze stukken vragen namelijk om een iets grotere bezetting.

Krijn zal het schitterende Monteverdi-orgel bespelen, gebouwd met subsidie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Eind november worden de laatste noten opgenomen.