HET MONTEVERDI ORGEL

Gek genoeg kwam tot op heden niemand op het idee om een orgel te maken waar Monteverdi zo liefdevol over spreekt: een orgel met houten pijpen, met die prachtige kenmerkende liefelijke klank, dat zo mooi samensmelt met stemmen en instrumenten.

Krijn Koetsveld kwam tijdens het opnemen van alle madrigalen van Monteverdi wél op dit idee en ging daarmee naar het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Die hoefden niet heel erg lang na te denken en omarmden het project. En zie daar: het orgel is klaar! Gebouwd met open pijpen van cipressenhout, een ontwerp naar voorbeelden van instrumenten en decoraties uit Venetië in de vroege 17e eeuw.

De windvoorziening kan met de hand worden gedaan. Dat geeft een bijzondere rustige klank. In Italië heeft Michele Barchi het orgel voorzien van prachtige schilderingen. Hij is dé expert in barokdecoratie van Italiaanse instrumenten uit die tijd.

Monteverdi-orgel1-640x1024

Historische dag

Een historische dag op een historische locatie. Na bijna twee jaar hard werken luidde het NMF op zondag 19 januari in de Amersfoortse Franciscus-Xaveriuskerk officieel het Monteverdi-orgel in. Een afgeladen kerk was getuige van een concert waarin de nieuwe aanwinst van de NMF-collectie in al zijn facetten getoond en betoond werd.

Voorzien van een rode strik, werd het Monteverdi-orgel plechtig overgedragen aan eerste bespeler en initiatiefnemer Krijn Koetsveld. Krijn is dirigent en organist en leider van ensemble Le Nuove Musiche (Stichting Altricanti), die de organisatie van dit Inluidingsconcert in handen had. Met het idee een orgel uit de tijd van Monteverdi te realiseren klopte Krijn aan bij het NMF. Het orgel is vervolgens in opdracht van het NMF gebouwd door de firma Klop uit Garderen.

The making of…

Benieuwd naar hoe het Monteverdi-orgel is gebouwd? Kijk naar de video’s van het NMF!

Het orgel in de media

Lees, luister en kijk naar wat de media zeggen over het Monteverdi-orgel: