KRIJN KOETSVELD

“Monteverdi XL heeft voor mij iets als het uitkomen van een jongensdroom. Op 17-jarige leeftijd hoorde, zong en speelde ik al muziek van Monteverdi. Liefde op het eerste gezicht. Met zeer getalenteerde en zeer gemotiveerde zangers en spelers van Ensemble Le Nuove Musiche gaan we een groot avontuur tegemoet. Al die betoverende noten, al die liefelijke poëzie.“

Oprichter en artistiek leider; klavecimbel, orgel

Krijn studeerde als een muzikale duizendpoot orgel, piano, koordirectie en kerkmuziek op het conservatorium in Den Haag. De werkweken met onder meer Nicolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt, de groten op het gebied van de barokmuziek in de jaren ’70, legden een stevig fundament onder zijn loopbaan.

Hij dirigeerde in binnen- en buitenland. Veel Bach, maar ook veel Mozart, Brahms en Poulenc. Hij trok langs het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor, het Radio Kamerorkest, de conservatoria van Malmö, Turijn, Wroclaw en Lugano. Krijn is dirigent van het Nieuw Bach Ensemble: de Johannes Passion van J.S. Bach als rode draad, maar ook een breed repertoire en bijzondere producties in originele locaties waarin andere kunsten vervlochten zijn. Hij was docent op het conservatorium van Utrecht en later artistiek leider van het conservatorium van Enschede, waar hij op eigen wijze pleitte voor vernieuwend onderwijs. Hij is mede-oprichter en artistiek leider van het van Wassenaer Concours.

Krijn heeft zich volledig laten inpakken door Claudio Monteverdi en is met Le Nuove Musiche alle madrigalen gaan opnemen. Om ideeën op te doen, zit hij uren en dagen op zijn racefiets, monstertochten door natuurlijk Italië. Ondernemen, kansen grijpen en Monteverdi: een mooie rode draad.