BAS RAMSELAAR

“Ik moet ’n jaar of 17 zijn geweest toen ik de beroemd geworden TV-registratie zag van de Orfeo van Monteverdi o.l.v. Nikolaus Harnoncourt. Die gebeurtenis heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Sindsdien ben ik me steeds meer bewust geworden dat de zogenaamde Oude Muziek, muziek uit de Renaissance en de Barok, mij het meest aan het hart ligt. Wat ik nu (vele jaren later) vind is, dat je als uitvoerend musicus/zanger dan in het geheel niet ouderwets bent! Je mag immers een compositie herscheppen, opnieuw tot klinken laten brengen. Hier en nu bezig zijn met Nieuwe Muziek: Le Nuove Musiche met de madrigalen van Claudio Monteverdi.”

Bas studeerde zang bij Frans Schouten en Aafje Heynis en volgde meestercursussen bij Robert Holl. Tussen 1985 en 2001 was Bas vast lid van het vermaarde Nederlands Kamerkoor en maakte jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging. 

Als concertzanger zong Bas meer dan twintig jaar op de grote Nederlandse en buitenlandse podia en maakte talrijke radio-, tv- en cd-opnamen met werken van o.a. Bach, Beethoven, Buxtehude, De Fesch, Distler, Fauré, Hollanders, Huygens, Monteverdi, Mozart, Schrijver, Schütz, Telemann en Vivaldi. Van J.S. Bach nam hij alle bassolo’s op uit de complete serie geestelijke cantates, alsmede de Johannes en Matthäus Passion; er kwamen ook twee solo-cd’s van hem uit: ‘Bas zingt Bach’ en ‘Liederen van W.A. Mozart’.

Als dirigent was Bas verbonden aan het St. Joris Kamerkoor, Toonkunst Amersfoort en de Bach Cantorij Baarn & orkest en was hij medeoprichter en artistiek leider/dirigent van het Basilius College. Tegenwoordig is hij dirigent van het Amersfoorts Cantatekoor en -orkest, Vocaal Ensemble Pur Sang uit Den Bosch en Oratoriumkoor Euphonia uit Rhenen. Bas is ook initiatiefnemer van de serie Choral Evensongs in de Sint Joriskerk te Amersfoort en oprichter van de Amersfoortse Cantorij. Hij is werkzaam als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming.