ARJEN VERHAGE

“Monteverdi was, getuige zijn brieven, een liefhebber van de theorbe. Dit voel je tijdens het spelen. Zijn muziek ligt geweldig goed op het instrument en geeft de speler enorm veel vrijheid om met de tekst mee te kleuren”.

De Nederlandse luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Halverwege zijn gitaarstudie bij Lydia Kennedy besloot hij zich te toe te leggen op de oude muziek. Vanaf dat moment vervolgde hij zijn studie als luitist bij Fred Jacobs. Tijdens zijn bachelorstudie ging de aandacht uit naar de Renaissance luit en naar de theorbe als begeleidingsinstrument. Tijdens zijn vervolgstudie specialiseerde hij zich in de Franse barokluit. In 2011 studeerde Arjen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Hopkinson Smith. Hij heeft les in het continuospel gevolgd bij o.a. Thomas Boysen en Thérèse de Goede. In 2012 behaalde hij zijn diploma “Master of Music”.

Arjen is een veelgevraagd continuo en ensemblespeler. Hij speelde onder dirigenten als Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, en Manoi Kamps, en bij ensembles als het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging en Holland Baroque.

Het begeleiden van zangers is een van Arjens specialiteiten, zowel in het luitlied als continuobegeleiding op de theorbe. Hij begeleidde tal van zangers waaronder Claron McFadden, Nico van der Meel en Johannette Zomer. De Nederlandse zeventiende-eeuwse muziek heeft Arjens speciale interesse.

Sinds maart 2016 is hij verbonden aan het gerenommeerde ensemble Camerata Trajectina. Als solist speelt Arjen regelmatig op toonaangevende festivals als het Oude Muziek Festival Utrecht, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en het Bachfestival Dordrecht.